Први "Фестивал доброг укуса" одржан на Златибору

Туристички Златибор, на коме се и овог лета одмара хиљаде посетилаца за које је приређено мноштво културно-забавних садржаја и програма, добио је још једну занимљиву манифестацију. Овде је први пут одржан Сајам хране под називом ‘’Фестивал доброг укуса’’. Организовало га је Привредно друштво за развој пољопривреде „Златиборски еко аграр“ уз подршку Сталне радне групе за регионални рурални развој (СWГ) и ГИЗ, општине Чајетина и Туристичке организације Златибор.

На „Фестивалу доброг укуса“ своје производе и деликатесе, разноврсна јела и пића представило је тридесетак произвођача традиционалне хране из Србије, Црне Горе и БиХ, заједно са угоститељским објектима који послују на Златибору.

Учесници фестивала су ПГ “Будимировић” (Богатић), ЦОД “Луна” (Рудо), ПГ “Жељко Мацановић” (Пљевља), ПГ “Пешић / Удружење” (Бијело Поље), ПГ “Ојданић” (Равни) , Аграрни фонд града Требиња “Херзег Хоусе” (Требиње) , ПГ “Досковић” (Пријепоље), “Сухомеснати производи Марић” (Мачкат) , “Шопаловић Ширет” Чајетина, ПГ “Милојевић” (Чајетина) , млекара “Наша Златка” (Чајетина), друштво пчелара “Златибор” (Чајетина) , ПГ “Зечевић” (Чајетина), ПГ "Минић" (Чајетина), ПГ "Мишовић" (Чајетина), ПГ "Милојевић" (Чајетина), ПГ Думбеловић (Горјани), Удружење грнчара Злакуса.

Након отварања манифестације уследио је обилазак штандова са традиционалним пољопривредним производима, где су посетиоци фестивала могли да пробају изложено, а и да купе.

Затим је уследила креативна куварска радионица у којој су учествовали представници хотела Мона и Зеленкаде, Вип Цаса-е, посластичарнице “Фениx”, а гастрономску радионицу је модерирао Гастрономад Лепи Брка. Они су традиционалне производе приремали на савремен начин. Радионица је имала и хуманитарни карактер, јер се куповином вауцера за конзумацију хране ,помагало дневном боравку са сметњама у развоју “Зрачак“ из Чајетине.

‘’Фестивал доброг укуса’’ је својим наступом употпунила и затворила женска певачка група “Огрлица од бисера” под руководством госпође Јасне Васиљевић- Милановић која негује народне изворне песме ,бори се за очување традиције и у склопу је културно-уметничког друштва “Абрашевић” из Београда.

zlatka.jpg