Породица Келер – предани одгајивачи сименталца

Јоаким Келер из Хаусена код Алмендингена, Баден-Виртемберг, млади је одгајивач сименталца. Он води газдинство своје породице које се налази на око 600 метара надморске висине на ободу Швабске Висоравни.

Јоаким, његова супруга, као и његови родитељи гаје 120 крава у слободном систему држања. Поред крава гаје и приплодни подмладак који броји око 120 грла. Планирју да повећају производњу.

За потребе исхране грла газдинство обрађује 110 хектара земље од чега пашњаци чине 40 ха, оранице 40 ха, а ливаде 30 ха. У исхрани грла користи сено, травну и кукурузну силажу, као и концентрована хранива, а од култура заступљене су: луцерка, јечам, раж, уљана репица, соја, пшеница, кукуруз, разне травне смеше... Исхрана се врши једном дневно. Део пода на хранидбеном ходнику на који се грлима полаже храна, Јоаким је прекрио плочама од нерђајућег челика. Ово интересантно решење има за циљ да спречи стварање стврднутих грудвица хранива које настају када грла језиком узимају храну са бетона или храпавијих површина. На овај начин, постављањем глатке површине за конзумацију, тај проблем је решен, а и хигијена је на вишем нивоу.

Телад су од рођења смештена у пластичним иглоима. За исхрану добијају 6 литара млека дневно (три ујутро и три увече). Квалитетно сено, микс оброк, који добијају и музна грла, као и концентрована хранива конзумурају по вољи. Са шест месеци се преводе у други објекат и групишу.

Мужа се врши два пута дневно и изводе је два лица, а за мужу користе тандем измузиште (2x8). Параметри млечности крава на газдинству Келер: просечна млечност 8.900 л, млечна маст 4,18%, протеини 3,42%, соматске ћелије 100.000/мл.

Део потреба у енергији газдинство задовољава преко соларних плоча постављених на крову штале. 

Одгајивањем сименталца Јоаким се бави већ 26 година, а 1997. године преузео је вођење газдинства са 20 крава. Пажљивим селкцијским и одгајивачким трудом постигао је, поред повећања запата, да су његове сименталке међу најбољима у Немачкој, а и шире. Његов предан одгајивачки рад дао је резултате, а грла са овог газдинства редовно освајају награде на такмичењима и изложбама. У селекцији Јоаким на прво место ставља фундамент и виме, па се и његова грла издвајају овим особинама. Млечност и плодност не заостају. Прво тељење планира са 26 месеци узраста грла, а међутелидбени интервал на нивоу стада износи 373 дана. Ремонт стада (20–25%) врши из сопственог запата. Годишње продају 30-35 приплодних јуница, као и сва мушка грла.

Марко Цмиљановић


zlatka.jpg