Словенија, Фарма Кланчник

Студијска посета Словенији која је била организована у оквиру пројекта "Малине преко границе", у периоду од 10. до 14. октобра, испунила је очекивања учесника. Овај пројекат финансира Европска Унија, а спроводи се у оквиру програма прекограничне сарадње Србија, Босна и Херцеговина.

Посета је била заснована на обиласку више пољопривредних газдинстава, великих плантажа и комбината који се баве производњом воћа у затвореном и полузатвореном простору, и пољопривредних Института у Марибору и Љубљани. На овај начин били су обухваћени сви видови пољопривредне производње почев од јабука, малине, јагоде, боровнице, купине, трешње, грожђа, па до ароније и рибизле.Наши произвођачи су имали прилику да виде како Словенци све произведене количине воћа пласирају на тржиште у свежем стању што је веома исплативо. Тржиште је све захтевније, па су произвођачи принуђени да се прилагођавају, почев од сортимента па до укуса воћа. И начин гајења воћа се полако мења јер европско тржиште тражи еколошки произведену храну, због чега Словенци поред досадашњег начина производње све више почињу да баве и еко производњом. Купци желе воће које има беспрекоран изглед, боју и укус, али са минималном употребом хемијских средстава у процесу производње.То им ствара одређене проблеме јер је листа дозвољених средстава веома сужена и не сме се прекорачити јер су контроле ригорозне.

У Словенији је око 60% засада у затвореном или полузатвореном простору са тенденцијом повећања на 100%, док је код нас свега један одсто таквих засада. Показало се да је улагање у противградне мреже веома исплативо, ако се има у виду да је на тај начин производња заштићена сто посто, и да је век трајања противградних мрежа десет и више година.Све у вези постављања и коришћења противградних мрежа произвођачи из Србије и Босне и Херцеговине имали су прилику да виде у воћњацима, али и да питају домаћине.У оквиру студијске посете Словенији а у склопу пројекта Ариљска малина, малинари и остали пољопривредни произвођачи који учествују у пројекту су посетили и фарму Кланчник.

Више информација о самом Институту можете пронаћи на страници: http://www.kmetija-klancnik.si/

zlatka.jpg